Σε άρθρο του σε διεθνή ΜΜΕ ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε επί λέξει: «Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτάσματος φυσικού αερίου σε περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί»
Νέες φωτιές αναμένεται να ανάψει μια θέση που εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τόσο στο πρόσφατο άρθρο του σε διεθνή ΜΜΕ όσο και στις χθεσινές δηλώσεις του μετά τη Med7, αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά και τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα, στην αρθρογραφία του ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε «μη οριοθετημένη»(«non delimited waters») την περιοχή όπου πραγματοποιεί έρευνες επί έναν μήνα το Oruc Reis σημειώνοντας επί λέξει: «Ο πρόεδρος Ερντογάν έστειλε το πολεμικό ναυτικό του για να στηρίξει μια προσπάθεια εξερεύνησης κοιτάσματος φυσικού αερίου σε περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στην οποία τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία διεκδικούν δικαιώματα και η οποία ακόμα δεν έχει οριοθετηθεί».
Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με αναλυτές, προκαλεί σοβαρά ερωτήματα για το αν ο ίδιος υιοθετεί την άποψη πως ό,τι είναι πέραν του 28ου μεσημβρινού, δηλαδή και η περιοχή Ροδος – Καστελόριζο, που δεν περιλαμβανεται στην ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία για ΑΟΖ, είναι «αμφισβητούμενο και μη οριοθετημένη ζώνη».
Όπως προαναφέρθηκε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε τη θέση αυτή και στις χθεσινές επίσημες δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση της Med 7 στην Κορσική σημειώνοντας πως «η Τουρκία έχει χρόνο για να κάνει ένα βήμα πίσω. Να απέχει από ναυτικές και ερευνητικές δραστηριότητες σε μη οριοθετημένες θαλάσσιες ζώνες, να επιστρέψει στο τραπέζι των διερευνητικών συνομιλιών από όπου αποχώρησε το 2016 και αν δεν συμφωνήσουμε, πάντα υπάρχει η λύση του δικαστηρίου της Χάγης».
Αξίζει να σημειωθεί τέλος πως απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε ότι «είναι σαφές από το άρθρο του πρωθυπουργού ότι μιλάμε για περιοχές όπου δεν έχει γίνει οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Όλα τα παραπάνω αποκτούν ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα μετά και την παραδοχή εκ μέρους του πρωθυπουργού για διεξαγωγή μυστικών διαπραγματεύσεων αλλά και την ύπαρξη έγγραφης συμφωνίας πριν από λίγες εβδομάδες με την τουρκική πλευρά.
Δείτε: Η παραδοχή Μητσοτάκη για συζητήσεις με την Τουρκία στο Βερολίνο